Öğrenme Güçlüğü Tedavisi Yöntemleri

Özel öğrenme güçlüğü, bir çocuğun zekası normal yada normalin üstünde olmasına rağmen dinleme, düşünme, anlama, kendini ifade etme, okuma-yazma veya matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı göstermesidir.

Öğrenme ve algılama sorunu çocuğun doğumu ile başlar.
Eğitim süreci içinde edinilemez. Yaşam boyu süren bir bozukluktur. Dil gelişimi ve kullanımı, konuşma, okuma-yazma, matematik becerilerini etkileyen bir sorun olduğu için, bireyin eğitimini, mesleğini, sosyal ilişkilerini, günlük aktivitelerini, benlik saygısını etkiler.

Çocuğun zihinsel yeteneği olmasına rağmen, akademik açıdan gerilik göstermesi, öğrenme güçlüğü nün en çarpıcı özelliğidir. Birçok çocuk için öğrenme güçlüğü okula başladıklarında ve akademik beceriler kazanımakta başarısız olduklarında göze çarpar.

Özgül Öğrenme Güçlüğü’nde Tedavi Süreci

Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün tek tedavisi eğitimdir. Fakat bu eğitim çocukların okulda edindiği eğitimden farklı olmalıdır. Öğrenme güçlüğü olan çocuk okulda görmekte olduğu eğitimin yanında eğitsel terapi de görmelidir.

Öğrenme Güçlüğü Eğitimi, alanında uzmanlaşmış eğitmenler tarafından verilmelidir. özellikle öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği alanlarında eğitim almış kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir. Öğrenme Güçlüğü’nün tedavisi / terapisi evde özel ders alınması ya da normal sınıflarda verilen eğitim müfredatı ile yapılamaz.

Öğrenme güçlüğü konusunda iyi bir değerlendirme yapıldıktan sonra çocuğa uygulanacak eğitsel terapinin hangi alanlarda olması gerektiği ve bu problemli alanlarda hangi yöntemlerin uygulanmasının uygun olduğu belirlenmelidir.

Önemli olan çocuğun zorluk çektiği alanların belirlenmesi ve bu özel alanlara yönelik özel bir eğitim programı uygulanmasıdır.

Eğitsel terapi
ile çocuğun öğrenme güçlüğü çektiği alanlar belirlenir. Öğrenme güçlüğü çeken çocuğun görsel, işitsel, dokunsal, ve kinestetik algısı ile ilgili ortaya çıkan sorunlar belirlenerek bu alanlardaki becerilerin geliştirilmesi gerekmektedir.

Tedavi sırasında çocuğun zorluk çektiği alanların yanı sıra, güçlü olduğu alanlar da belirlenmeli, bunlar tedavi sürecinde değerlendirilmelidir.

Öğrenme güçlüğü tedavisinde aile, okul ve terapist
in kuracağı işbirliği çok önemlidir. Bu sayede hem okulda hem de evde çocuğun eğitiminin gerçekleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılarak başarı sağlanması kolaylaşır.

Aile ve öğretmenin özgül öğrenme güçlüğü’nün tam olarak ne olduğunu anlaması ve kabullenmesi ve çocuğun başarı düzeyi ve tedavi süreci ile ilgili gerçekçi beklentilerinin olması gerekmektedir. Aksi halde hem aile, hem öğretmen hem de çocuk hayal kırıklığı yaşayabilir.

Özgül Öğrenme Güçlüğü’ne yönelik bir ilaç tedavisi yoktur. Fakat bu bozukluk çoğunlukla dikkat eksikliği, hareketlilik, depresyon, kaygı bozuklukları veya diğer psikiyatrik bozukluklarla birlikte seyredebilir. Bu durumda diğer psikiyatrik bozukluklara yönelik ilaç tedavileri uygulanmalıdır.